Polscy turyści co roku tłumnie zjeżdżają do górskich miejscowości. Ich popularność wynika nie tylko z pięknych krajobrazów, ale również z regionalnej kuchni. W sezonie, liczne lokale gastronomiczne, przeżywają oblężenie. Każdy chce skosztować tradycyjnej tatrzańskiej kuchni i w pełni poczuć górski klimat. Którą restaurację wybrać, by zjeść prawdziwie górską kwaśnicę?
Czym charakteryzuje się tradycyjna górska kwaśnica?
Kuchnia góralska wyróżnia się wśród innych kuchni regionalnych. Ma wiele charakterystycznych cech, dzięki czemu nie sposób pomylić jej z jakąkolwiek inną. W dawnych czasach wyglądało to jednak inaczej. Górale nie mieli stałego dostępu do świeżych warzyw i owoców. Właśnie z tego powodu, wiele dań uległo modyfikacji i zostały one dopasowane do obecnych czasów i możliwości. Jednym z dań tradycyjnej kuchni z gór, które do tej pory przygotowuje się tradycyjnie, pozostała kwaśnica. To właśnie po nią turyści sięgają najczęściej.
Tradycyjną kwaśnicę wykonuje się z użyciem kiszonej kapusty. Zasada jest prosta – im starsza, tym lepsza. Zupę gotuje się na baraninie. Dawniej jedzona była bez dodatków, obecnie w talerzu można znaleźć również ziemniaki. Niektórzy preferują jedzenie jej z chlebem.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze restauracji w samym sercu gór?
Każdy turysta chce spróbować tradycyjnej kuchni w miejscu, w którym gotuje się z sercem i zaangażowaniem. Bardzo duże znaczenie ma również wystrój lokalu. Ważne jest to, by był klimatyczny i z powodzeniem łączył tradycję z nowoczesnością. We wnętrzu klient powinien móc się zrelaksować, odpocząć przed dalszymi wędrówkami i podziwiać widoki. Często wybieranym miejscem, które spełnia wszystkie te kryteria, jest restauracja na dachu w Zakopanem. Odpowiednio dobrane elementy wystroju i przepiękny widok, to przepis na miło spędzony czas w gronie najbliższych.
Na klimat panujący we wnętrzu wpływ mają również ludzie. Góralski Browar to miejsce, w którym wszyscy tworzą jeden zespół. Z przyjemnością pomogą swoim gościom w wyborze odpowiednich dań i napojów. Umilą czas spędzony w restauracji.
Poczuj prawdziwy górski klimat
By poczuć tatrzański klimat, warto wziąć również pod uwagę lokalizacje miejsca, w którym chcemy zjeść posiłek. Nie bez znaczenia pozostaje również menu. Wiele lokali serwuje nie tylko przepyszne zestawy obiadowe, ale również wykwintne, regionalne śniadania. Na wieczór dobrze udać się w miejsce, które w swojej karcie posiada również regionalne napoje.
Restauracja na dachu w Zakopanem jest bardzo często wybierana ze względu na lokalizację i przepiękny widok. To jedyne miejsce u stóp najwyższego pasma górskiego w Polsce z wyjątkowym tarasem widokowym, dostępnym dla gości. Z okien można podziwiać panoramę wysokich Tatr po jednej i Gubałówkę po drugiej stronie.
Prawdziwie górską kwaśnicę warto zjeść w miejscu, które cechuje tradycyjne podejście do gastronomii. Dużym plusem będzie klimat panujący we wnętrzu, miła atmosfera i przepiękny widok. To połączenie sprawi, że każdy będzie mógł się zrelaksować i nacieszyć odpowiednim klimatem.